Timp de citire: 2 minute

Curatarea pieselor devine din ce in ce mai importanta, iar acum este frecvent vazuta ca un pas valoros in procesul de fabricatie.

Multe companii din industrie au o activitate care necesită standarde mai inalte de curatare pentru a concura pe piața actuală. Pana de curand, masinile de spalat piese erau considerate un rau necesar. Acestea nu au contribuit cu nici-o valoare asupra produsului finit și au fost văzute doar ca si costuri extra pentru proces.

Acest lucru se schimba si in Romania! Citește mai mult

Timp de citire: 2 minute

In Romania sunt inregistrate 528 de firme cu domeniul de activitate “Fabricarea altor produse din material plastic”.

Multe din aceste firme inca se straduiesc sa curete matritele pe care le folosesc la injectarea maselor plastice, folosind diferite solutii.

Prin acest articol, vreau ca toata lumea sa afle care sunt solutiile profesionale de curatare a matritelor de injectie mase plastice oferite de BRINDUSTRY pe piata din Romania. Citește mai mult

Timp de citire: 6 minute

Persoanele responsabile cu protectia mediului, SSM si PSI care incearca sa elimine problema vaporilor de ulei si sa ofere angajaților un mediu de lucru sigur, curat, ma intreaba adesea care sunt criteriile dupa care sa se orienteze cand aleg o soluție de filtrare a vaporilor.

Pentru a veni in intampinarea ta, in cazul in care si tu doresti sa elimini problema aerului poluat, am scris urmatoarele aspecte pe care cei mai mulți clienți le-au considerat esentiale in alegerea facuta.

Nu incerca sa rezolvi unele probleme si sa creezi altele. Ai de ales intre multe firme, solutii, modele de echipamente. Dar care este cel mai bun si cel mai util pentru tine?

In primul rand opreste-te din a cauta preturi si incepe sa cauti solutii bune.

Ce e important atunci cand vrei sa cumperi un echipament de filtrare vapori (ceata) ulei si emulsie.

1. Vechimea firmei de filtrare si pe ce e axata

Vechimea si experienta unei firme este importanta, dar nu mereu este factorul decisiv atunci cand se face o achizitie. Degeaba esti pe piata daca nu ai solutii bune si adaptate conform cerintelor clientilor.

Vrei o firma multifunctionala care iti vinde ce are pe stoc? De regula o firma specializata pe un domeniu, iti poate pune la dispozitie foarte multe solutii si echipamente.

Sau vrei una axata pe anumite probleme, de exemplu pe filtrarea vaporilor de ulei si emulsie si care iti poate propune o solutie in functie de ce ai nevoie?

Nu lasa pe nimeni sa faca teste pe tine si pe banii tai.

2. Tehnologiile folosite, filtrare sau separare mecanica

Pe piata sunt prezente firme care inoveaza si firme care nu inoveaza.

Cu alte cuvinte, vrei sa folosesti tehnologii vechi, sau tehnologii noi?

Poti filtra particulele de ulei sau le poti separa mecanic. Daca inca nu stii diferenta, te invit sa citesti articolul ce alegi, filtrarea sau separarea mecanica a vaporilor de ulei?

Ai de ales intre varianta conventionala (filtre HEPA, materiale filtrante, saci colectori, filtre din hartie si alte concepte vechi), sau tehnologii noi patentate, adica sa folosesti cel mai nou si performant concept, separarea mecanica a particulelor.

Daca alegi varianta conventionala, te poti astepta la cheltuieli saptamanale sau lunare, in functie de procesul de productie. De asemenea, dupa o perioada de timp, este nevoie de schimbarea a 3-4 filtre, generand costuri mari.

In unele documentatii se vorbeste de schimbarea dupa 2 ani a filtrelor. Stii ce se intampla in interiorul filtrului (in interiorul fibrelor pline cu ulei) timp de 2 ani sau mai mult? Se dezvolta microorganisme care ajung in aerul pe care il respiri, atat tu, cat si angajatii tai.

Daca alegi varianta cu separare mecanica, tot ce este de facut este sa speli filtrul de aluminiu si aglomeratorul de particule cu un degresant industrial si sa le pui la loc. Operatiune care dureaza 15-20 minute aproximativ. Singurul filtru care trebuie schimbat, este filtrul HEPA care se foloseste ca si treapta fina. Astfel din 3 filtre schimbi doar 1.

3. Etapele de filtrare folosite

Este nevoie de cat mai putine etape in procesul de filtrare.

In timp ce unele echipamente folosesc de la 3 pana la 8 sau chiar mai multe filtre pentru a fi eficiente, unele folosesc 2 etape de filtrare grosiera, plus un filtru HEPA: de exemplu, un aglomerator de particule si un separator mecanic X-CYCLONE.

In unele situatii se poate pune si o a 3-a treapta de filtrare (filtru HEPA), dar diferenta este ca atunci cand folosesti separarea mecanica, cea mai mare parte a uleiului este filtrata inainte de a ajunge in filtrul HEPA, rezultand astfel o durata de viata foarte mare a acestuia, rezultand scaderea cheltuielilor.

Atunci cand o sa ai de schimbat filtrele, gandeste-te ce inseamna sa schimbi cate 3-5 filtre pe fiecare echipament, inmultit cu numarul de echipamente din dotare.

Pe langa faptul ca ai cheltuieli mult mai mari, sa te gandesti si la depozitarea acestora cat si la cheltuielile cu firmele care colecteaza toate aceste filtre.

4. Eficienta echipamentelor de filtrare

Oricine poate sa puna un filtru intr-un echipament. Dar este si eficient? Cere documentatia pentru a vedea informatii despre eficienta, cat si certificarile obtinute.

Aceasta eficienta este demonstrata si prin analiza CFD a fluxului de aer si a particulelor de ulei.

In cazul separarii mecanice a uleiului, s-a adaugat un aglomerator de particule, pentru a creste marimea particulelor cuprinse intre 0.5 si 3 μm, ajungand astfel la o eficienta maxima de 99.9999%, dupa cum se poate observa in imaginea de mai sus.

Nimeni nu iti poate garanta 100% eficienta.

5. Constructie modulara, flexibila

Procesul de productie pe care il ai, se poate schimba in urmatorii ani, iar echipamentul de filtrare poate sa nu mai fie compatibil.

Daca alegi unul cu o constructie modulara, acesta se poate adapta fara nici-o problema, astfel incat sa nu fie nevoie sa schimbi tot echipamentul, ci doar filtrele, sau doar mai adaugi module.

De exemplu:

  • daca in procesul de prelucrari mecanice folosesti emulsie ca lichid de racire si lubrifiere, atunci ai nevoie de un aglomerator de particule din inox.
  • daca folosesti ulei, atunci ai nevoie de un aglomerator de particule din fibra de sticla si inox, iar daca rezulta si fum sau cantitatea de particule ulei este mare, atunci mai poti pune un modul electrostatic care elimina particulele de fum si cele mai mici particule de ulei.

6. Clasa A consum energie conform reglementarilor UE

In anul 2009 a fost introdusa o noua normalizare globala a claselor de eficienta. In prezent toate echipamentele trebuie sa aiba o eficienta IE3 care inseamna o eficienta premium (comparabil cu NEMA Premium).

Consumul de curent este foarte important, deoarece unele echipamente de filtrare cu un debit (exemplu) de 800 m3/h, au nevoie de 1.5 kW, iar altele pot face acelasi lucru cu doar 0.25 kW.

Eficienta reala si durabilitatea unui ventilator, este suma totala dintre eficienta convertorului cu motor electric, roata de la ventilator si frecventa.

Daca poti sa reduci cheltuielile, de ce sa nu o faci? Mai bine investesti inteligent banii in angajatii tai, decat sa ii dai inutil pe curent.

Unii clienti afirma ca pentru ei nu este important consumul de curent, pentru ca oricum ei consuma mult cu alte masini.

Sunt convins ca multi gandesc asa, dar daca mergi acum si analizezi tot ce consuma mult curent in fabrica sau atelierul tau si iti faci un calcul pe termen lung, o sa vezi ca nu o sa iti placa rezultatul.

7. Echipament inteligent compatibil cu Industry 4.0

In timpul functionarii, te intereseaza cateva lucruri: sa vezi daca este pornit sau oprit, cand e nevoie sa speli filtrele, sa vezi contorul de ore pentru a iti programa o curatire completa a incintei si a tubulaturii, sau cand se umple bazinul de colectare a uleiului (asta daca nu este montat un furtun de recirculare).

Un echipament care te ajuta pe parcurs, are nevoie de senzor de debit si un afisaj (LED-uri, de exemplu verde si rosu) care sa iti spuna atunci cand trebuie sa speli filtrele.

Daca nu iti spune cand trebuie spalate filtrele, o sa ai nevoie de un om care sa deschida din cand in cand incinta si sa verifice filtrele. Asta inseamna timp pierdut inutil, iar din experienta de pana acum, nimeni nu face asta mai devreme de 6-12 luni.

Atunci cand filtrele au nevoie de curatire, ai nevoie de acces usor la ele, iar acestea trebuie sa fie usoare.

Pe langa asta este important ca acesta sa poata fi upgradat pentru a fi mai inteligent, adica sa poata comunica cu masinile de productie, sau sa aiba regulator de viteza, sa poata sa ofere mai multe informatii, cum ar fi consumul de energie, rpm, Hz si multe altele. Vezi video cu un echipament inteligent

8. Durabilitatea echipamentelor

Unele echipamente sunt realizate 100% din inox si sunt dotate cu componente de cea mai buna calitate. Cu ele mergi la sigur peste 15 ani fara nici-o problema. Nu ruginesc, nu vibreaza in timp, nu se uzeaza si isi pastreaza eficienta pe toata durata functionarii.

Atunci cand masina de productie s-a invechit si nu mai lucreaza in parametri, echipamentul de filtrare il poti muta pe noua masina.

Alte echipamente sunt construite din tabla si ruginesc, sau au componente ieftine, acestea defectandu-se pe parcurs, fiind nevoie de interventia tehnicienilor.

In timp ce unele ruginesc, altele stabilesc recorduri mondiale.

Citeste articolul record mondial in filtrarea vaporilor de ulei la Timisoara

9. Debitul de aer este real sau umflat?

Multe firme care au echipamente de filtrare se lauda cu debite care de multe ori se dovedesc sa nu fie reale.

De obicei prin fabrici facem masuratori cu anemometrul pentru a vedea debitele de aer ale altor echipamente. In marea majoritate a cazurilor nu corespunde debitul din fisa tehnica cu cel real.

De regula debitul de aer mentionat in fisa tehnica, este cel masurat fara filtre introduse sau alte componente care blocheaza fluxul de aer (suflare libera).

Pe langa faptul ca debitul nu este unul real (in unele cazuri), gandeste-te ca un filtru imbacsit (sau mai multe filtre), reduc si mai mult fluxul de aer.

Vezi video cum se masoara debitul de aer cu anemometrul